Strona głównaLifestyleKuchnia - przepisyAromatyczny pstrąg tęczowy w boczku z grillowaną cukinią

Aromatyczny pstrąg tęczowy w boczku z grillowaną cukinią

[dropcap_large]D[/dropcap_large]ziś przedstawiam Wam mój przepis na pstrąga w boczku. Pomysł na niego przyszedł mi podczas… Zakupów w Biedronce. Za całe danie wychodzi ok. 30 zł.

Składniki:
  • 2 sztuki pstrąga tęczowego (ok. 600 g)
  • 50 g masła
  • Cytryna
  • 6 ząbków czosnku
  • Świeży lub suszony rozmaryn
  • Świeża lub suszona nać pietruszki
  • Boczek parzony (ok. 8 plastrów)
  • Sól i pieprz
  • Pieprz ziołowy
  • 2 małe cukinie
Przepis:

Pstrągi płuczemy wodą. Następnie obsypujemy je solą i pieprzem. Masło mieszamy z pieprzem ziołowym, posiekaną pietruszką (lub suszoną) i dwoma zmiażdżonym lub posiekanymi ząbkami czosnku. Aromatyczną masą wypełniamy brzuszki pstrągów. 😉 Masło może być nieco schłodzone. Następnie owijamy ryby plastrami boczku. Pstrągi kładziemy oddzielnie na kawałkach folii aluminiowej, dodajemy po 2 ząbki czosnku, gałązki rozmarynu i 2 połówki plastrów cytryny. Zawijamy. Dwie owinięte folią ryby wkładamy do naczynia żaroodpornego. Piekarnik nastawiamy na ok. 180-200 stopni. Pieczemy pstrągi przez 30 minut. Po tym czasie rozchylamy folie i pieczemy jeszcze przez 15 minut. W międzyczasie kroimy cukinie w plastry i obsypujemy solą, żeby puściły wodę. Płuczemy je po ok. 10 minutach i suszymy ręcznikiem papierowym. Przyprawiamy wedle uznania i smażymy – najlepiej na patelni grillowej.

Całość warto podawać z sosem czosnkowym.

Smacznego!

XO Dżo

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Może Ci się spodoba