Czasem nie mam pomysłu na obiad. Najczęściej wtedy mój wybór pada właśnie na makaron z łososiem i pomidorami. To jedno z ulubionych dań mojej rodziny. Przepis jest niezwykle prosty i szybki do wykonania. A sama potrawa? Palce lizać! 🙂
SKŁADNIKI NA
Makaron z wędzonym łososiem, mascarpone i pomidorami
- 150-200 g łososia wędzonego
- puszka krojonych pomidorów lub pulpa pomidorowa
- makaron (najlepiej tagliatelle, mogą być też farfalle lub penne)
- 150 g mascarpone
- cebula
- 2 ząbki czosnku
- zioła prowansalskie, sól i pieprz
- odrobina oleju
Przepis:
Cebulę i ząbki czosnku drobno kroimy. Wrzucamy je na rozgrzany olej. Kiedy cebula się zeszkli, dorzucamy łososia. Przyprawiamy ziołami prowansalskimi. Podsmażamy, aż ryba zyska pastelowy kolor. Do łososia dodajemy pomidory, a następnie mascarpone.
Wszystko mieszamy i podgrzewamy przez kilka minut. Danie doprawiamy solą i pieprzem, wedle uznania. Potrawę możemy również okrasić szczyptą słodkiej papryki. Oczywiście w międzyczasie gotujemy makaron al dente (ja użyłam tagliatelle z czosnkiem niedźwiedzim).
Wskazówka 1: warto mieć na uwadze, że łosoś może być już delikatnie słony, dlatego nie przesadzaj z solą.
Wskazówka 2: jeśli nie masz ochoty na rybę, możesz ją zamienić na pokrojoną pierś z kurczaka.
Smacznego!
XO Dżo