Strona głównaLifestyleKuchnia - przepisyMakaron z wędzonym łososiem i pomidorami

Makaron z wędzonym łososiem i pomidorami

Czasem nie mam pomysłu na obiad. Najczęściej wtedy mój wybór pada właśnie na makaron z łososiem i pomidorami. To jedno z ulubionych dań mojej rodziny. Przepis jest niezwykle prosty i szybki do wykonania. A sama potrawa? Palce lizać! 🙂

SKŁADNIKI NA

Makaron z wędzonym łososiem, mascarpone i pomidorami

  • 150-200 g łososia wędzonego
  • puszka krojonych pomidorów lub pulpa pomidorowa
  • makaron (najlepiej tagliatelle, mogą być też farfalle lub penne)
  • 150 g mascarpone
  • cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • zioła prowansalskie, sól i pieprz
  • odrobina oleju

Przepis:

Cebulę i ząbki czosnku drobno kroimy. Wrzucamy je na rozgrzany olej. Kiedy cebula się zeszkli, dorzucamy łososia. Przyprawiamy ziołami prowansalskimi. Podsmażamy, aż ryba zyska pastelowy kolor. Do łososia dodajemy pomidory, a następnie mascarpone.

Wszystko mieszamy i podgrzewamy przez kilka minut. Danie doprawiamy solą i pieprzem, wedle uznania. Potrawę możemy również okrasić szczyptą słodkiej papryki. Oczywiście w międzyczasie gotujemy makaron al dente (ja użyłam tagliatelle z czosnkiem niedźwiedzim).

Wskazówka 1: warto mieć na uwadze, że łosoś może być już delikatnie słony, dlatego nie przesadzaj z solą.

Wskazówka 2: jeśli nie masz ochoty na rybę, możesz ją zamienić na pokrojoną pierś z kurczaka.

Smacznego!

XO Dżo

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Może Ci się spodoba