Wpisz wyszukiwane słowa i wciśnij Enter. ;)

Składniki kosmetyków

W ty miejscu na blogu znajdziesz charakterystyki składników kosmetyków. Dzięki temu, dowiesz się, co… piszczy w różnych urodowych produktach. Ze składu danego kosmetyku można wydobyć wiele informacji. To, jakie substancje w nim się znajdują, świadczy o działaniu i właściwościach preparatu. Część związków jest pozyskiwana syntetycznie, inne ekstrahowane są z naturalnych źródeł, na przykład oleje i olejki czy inne ekstrakty roślinne.

Osobny składnik bazy kosmetyku czesto odpowiada za inną funkcję – jedne sa emulgatorami, inne konserwantami, a jeszcze inne detergentami. Wiele ingrediencji korzystnie wpływa na kondycję naszych wlosow i skory, wykazując specyficzne działanie, jak odżywcze, nawilżające bądź przeciwzmarszczkowe. Każda substancja ma swoje zadanie w formule produktu pielęgnacyjnego.

Jak czytać składy kosmetyków? Ta informacja niedługo pojawi się w tym miejscu na blogu. 😉

NA RAZIE TA STRONA JEST W BUDOWIE, STĄD MAŁY BAŁAGAN
A B C D E F G H I J K L M N O P R S T U W X Y Z

A

ACETYLATED LANOLIN
Lanolina acetylowa
Rodzaj składnika i działanie w kosmetykach
Składnik odzwierzęcy – pochodna lanoliny. W kosmetykach wykazuje funkcję tłustego emolientu.
Komedogenność
silnie komedogenna (zatyka pory), szczególnie u osób z cerą trądzikową
Alergenność, bezpieczeństwo i uwagi
Składnik stosowany w dużym stężeniu może powodować silne wypryski u osób z cerą trądzikową. Z kolei jeśli jest go śladowa ilość, działa łagodząco na trądzik. Bezpieczny dla kobiet w ciąży.
ALLANTOIN
Alantoina
Rodzaj składnika i działanie w kosmetykach
Naturalna substancja łagodząca.
Komedogenność
niekomedogenna
Alergenność, bezpieczeństwo i uwagi
Bezpieczna.
ALOE BARBADENSIS LEAF JUICE (ALOE EXTRACT)
Sok z liści aloesu (Aloes barbadoski)
Rodzaj składnika i działanie w kosmetykach
Naturalny składnik łagodzący
Komedogenność
niekomedogenna
Alergenność, bezpieczeństwo i uwagi
Bezpieczny
ANTHEMIS NOBILIS
Ekstrakt z rumianu rzymskiego
Rodzaj składnika i działanie w kosmetykach
Substancja naturalna
Komedogenność
Więcej informacji wkrótce
Alergenność, bezpieczeństwo i uwagi
Informacje wkrótce
ARGANIA SPINOSA KERNEL OIL
Olej arganowy
Rodzaj składnika i działanie w kosmetykach
Substancja naturalna. Więcej informacji wkrótce
Komedogenność
Informacje wkrótce
Alergenność, bezpieczeństwo i uwagi
Informacje wkrótce

B

BETAINE
Betaina
Rodzaj składnika i działanie w kosmetykach
Pochodna glicyny. Pozyskuje się ją z buraków cukrowych. Silnie nawilża skórę i włosy. Redukuje również elektryzowanie się kosmyków.
Komedogenność
Informacje wkrótce
Alergenność, bezpieczeństwo i uwagi
Informacje wkrótce
BIFIDA FERMENT LYSATE
Lizat fermentacyjnego produktu (najczęściej cukru) bakterii probiotycznych.
Rodzaj składnika i działanie w kosmetykach
Pobudza regenerację enzymatyczną skóry. Redukuje wrażliwość naskórka oraz poprawia jego odporność na działanie czynników zewnętrznych.
Komedogenność
Informacje wkrótce
Alergenność, bezpieczeństwo i uwagi
Informacje wkrótce
BUTYLENE GLYCOL
Glikol butylenowy, butanodiol
Rodzaj składnika i działanie w kosmetykach
Substancja poprawiająca nawilżenie skóry. Dobry rozpuszczalnik związków aktywnych, ulepsza ich wnikanie w głąb naskórka. Humektant (ogranicza wysychanie kosmetyku). Jest również słabym konserwantem.
Komedogenność
W rzadkich przypadkach może zatykać pory.
Alergenność, bezpieczeństwo i uwagi
Może podrażniać bardzo wrażliwą cerę.

C

CARBOMER
Karbomer
Rodzaj składnika i działanie w kosmetykach
Pochodna kwasu akrylowego. Zagęszcza kosmetyk.
Alergenność, bezpieczeństwo i uwagi
Wkrótce więcej informacji
CENTELLA ASIATICA LEAF EXTRACT
Ekstrakt z liści wąkroty azjatyckiej
Rodzaj składnika i działanie w kosmetykach
Wkrótce więcej informacji
Alergenność, bezpieczeństwo i uwagi
Wkrótce więcej informacji
CI 15985
Żółcień pomarańczowa
Rodzaj składnika i działanie w kosmetykach
Barwnik
Alergenność, bezpieczeństwo i uwagi
Wkrótce więcej informacji
CI 17200
Czerwień
Rodzaj składnika i działanie w kosmetykach
Barwnik
Alergenność, bezpieczeństwo i uwagi
Łagodny dla skóry w małych stężeniach.​
CI 19140
Tartrazyna
Rodzaj składnika i działanie w kosmetykach
Barwnik
Alergenność, bezpieczeństwo i uwagi
Wkrótce więcej informacji​
COCAMIDOPROPYL BETAINE
Coco-betaine – Kokamidopropylobetaina
Rodzaj składnika i działanie w kosmetykach
Substancja powierzchniowo czynna. Poprawia pienienie się kosmetyku.
Alergenność, bezpieczeństwo i uwagi
Jest łagodna dla skóry, ale u osób z bardzo wrażliwym naskórkiem może go podrażniać. 
COCO-GLUCOSIDE
Glukozyd kokosowy,poliglukozyd kwasów oleju kokosowego
Rodzaj składnika i działanie w kosmetykach
Substancja powierzchniowo czynna (surfaktant) pozyskiwana z oleju kokosowego oraz cukrów. Jest stabilna – nie zmienia się pod wpływem pH, dobrze rozpuszczalna w wodzie. To jeden z najłagodniejszych składników myjących. Jest pianotwórczy, poprawia konsystencję kosmetyku – emulgator, niejonowy. Potrafi łagodzić podrażnienia spowodowane przez anionowe substancje myjące (np. w detergentach do sprzątania). Działa także jako solubilizator, czyli potrafi wprowadzić do roztworu wodnego związki nierozpuszczalne lub trudno rozpuszczalne w H2O.
Alergenność, bezpieczeństwo i uwagi
Jedna z najłagodniejszych substancji myjących – bezpieczna dla skóry, kobiet w ciąży i środowiska. Ma znikome działanie alergenne. W 100% biodegradowalna. O bezpieczeństwie może świadczyć fakt, w jakim stężeniu może być dodawana do kosmetyków: do 45% w szamponach i żelach pod prysznic, do 25% w mleczkach do twarzy i preparatach do demakijażu.
COCOS NUCIFERA OIL
Olej kokosowy
Rodzaj składnika i działanie w kosmetykach
Naturalny olej roślinny
Komedogenność
Wkrótce więcej informacji
Alergenność, bezpieczeństwo i uwagi
Wkrótce więcej informacji

D

DIPOTASSIUM GLYCYRRHIZATE
Sól potasowa kwasu glicyryzynowego (ekstrakt z lukrecji gładkiej)
Rodzaj składnika i działanie w kosmetykach
Wkrótce więcej informacji
Komedogenność
Wkrótce więcej informacji
Alergenność, bezpieczeństwo i uwagi
Wkrótce więcej informacji
DISODIUM EDTA
Sól dwusodowa kwasu wersenowego
Rodzaj składnika i działanie w kosmetykach
Konserwant i regulator lepkości kosmetyków.
Komedogenność
Wkrótce więcej informacji
Alergenność, bezpieczeństwo i uwagi
W dużym stężeniu może być toksyczny dla organizmu. 
DISODIUM LAURYL SULFOSUCCINATE
Laurylosiarczanobursztynian dwusodu
Rodzaj składnika i działanie w kosmetykach
Sól myjąca. Jest pianotwórcza.
Komedogenność
Wkrótce więcej informacji
Alergenność, bezpieczeństwo i uwagi
Bardzo delikatna dla skóry i błon śluzowych
DISODIUM LAURYL SULFOSUCCINATE
Laurylosiarczanobursztynian dwusodu
Rodzaj składnika i działanie w kosmetykach
Sól myjąca. Jest pianotwórcza.
Komedogenność
Wkrótce więcej informacji
Alergenność, bezpieczeństwo i uwagi
Bardzo delikatna dla skóry i błon śluzowych
DMDM HYDANTOIN
DMDM Hydantoina
Rodzaj składnika i działanie w kosmetykach
Substancja konserwująca i chroniąca kosmetyk przed bakteriami. Jest stosowany w preparatach w ograniczonym stężeniu, tj. 0,6%. Pochodna formaldehydu.
Komedogenność
Wkrótce więcej informacji
Alergenność, bezpieczeństwo i uwagi
Niewskazana dla dzieci i kobiet w ciąży. Substancja kontrowersyjna i przez wielu uznawana za szkodliwą.

E

ECHINACEA PURPUREA ROOT EXTRACT
Ekstrakt z korzenia (kłącza) jeżówki purpurowej.
Rodzaj składnika i działanie w kosmetykach
Więcej informacji wkrótce
Komedogenność
Wkrótce więcej informacji
Alergenność, bezpieczeństwo i uwagi
Wkrótce więcej informacji
ERYTHRITOL
Erytrytol
Rodzaj składnika i działanie w kosmetykach
Zdrowy słodzik. Wykazuje działanie przeciwpróchniczne. W kosmetykach jest pewnego rodzaju konserwantem.
Komedogenność
Wkrótce więcej informacji
Alergenność, bezpieczeństwo i uwagi
Więcej informacji wkrótce. 

F

FUCUS VESICULOSUS (SEAWEED) EXTRACT
Ekstrakt z morszczynu pęcherzykowatego – glonu.
Rodzaj składnika i działanie w kosmetykach
Więcej informacji wkrótce
Komedogenność
Wkrótce więcej informacji
Alergenność, bezpieczeństwo i uwagi
Wkrótce więcej informacji

G

GERANIOL
Alkohol imitujący zapach pelargonii.
Rodzaj składnika i działanie w kosmetykach
Maskuje nieprzyjemne aromaty innych składników kosmetyku.
Alergenność, bezpieczeństwo i uwagi
Wykazuje silne właściwości alergenne. Jeżeli znajduje się w stężeniu większym niż 0,001% w produkcie niespłukiwanym i 0,01% w spłukiwanym musi być uwzględniony w INCI.
GLYCERIN
Gliceryna
Rodzaj składnika i działanie w kosmetykach
Wkrótce więcej informacji
Komedogenność
Wkrótce więcej informacji
Alergenność, bezpieczeństwo i uwagi
Wkrótce więcej informacji
GLYCERYL OLEATE
Monogliceryd kwasu oleinowego
Rodzaj składnika i działanie w kosmetykach
Tłusty emolient
Alergenność, bezpieczeństwo i uwagi
Wkrótce więcej informacji
GUAR HYDROXYPROPYLTRIMONIUM CHLORIDE
Substancja pozyskiwana z gumy guar.
Rodzaj składnika i działanie w kosmetykach
Zwykle pochodzenia naturalnego. To składnik najczęściej używany w produktach do pielęgnacji włosów, głównie szamponach i odżywkach. Działa antystatycznie, bez obciążania pasm. Ułatwia rozczesywanie kosmyków, zarówno naturalnych, jak i rozjaśnianych i farbowanych. Czasem można go znaleźć również w preparatach do mycia ciała – kondycjonuje skórę. Okrywa włosy i naskórek cieniutką warstwą ochronną.
Komedogenność
Niski poziom komedogenności.
Alergenność, bezpieczeństwo i uwagi
Substancja bezpieczna, nie wykazuje tendencji alergizujących.

H

HELIANTHUS ANNUUS HYBRID OIL
Olej słonecznikowy (hybrydowy)
Rodzaj składnika i działanie w kosmetykach
Naturalny emolient nawilżający skórę i chroniący ją przed utratą wody. Wygładza powierzchnię naskórka i wygładza go. Olej słonecznikowy to źródło witaminy E i nienasyconych kwasów tłuszczowych. Polecany do skóry suchej i wrażliwej.
Komedogenność
Na cerze może bywać komedogenny (zapychający pory). Nie jest polecany do skóry trądzikowej i skłonnej do trądziku, gdyż może powodować pojawianie się wyprysków, zaskórników i krost.
HIPPOPHAE RHAMNOIDESAMIDOPROPYL BETAINE
Substancja powierzchniowo czynna pozyskana z rokitnika zwyczajnego
Rodzaj składnika i działanie w kosmetykach
Wkrótce więcej informacji
Komedogenność
Wkrótce więcej informacji
Alergenność, bezpieczeństwo i uwagi
Wkrótce więcej informacji
HIPPOPHAE RHAMNOIDES FRUIT OIL
Olej z owoców rokitnika zwyczajnego
Rodzaj składnika i działanie w kosmetykach
Więcej informacji wkrótce.
Alergenność, bezpieczeństwo i uwagi
Wkrótce więcej informacji
HYALURONIC ACID
Kwas hialuronowy
Rodzaj składnika i działanie w kosmetykach
Więcej informacji wkrótce.
Komedogenność
Więcej informacji wkrótce.
Alergenność, bezpieczeństwo i uwagi
Więcej informacji wkrótce.
HYDROLYZED SILK
Białka (proteiny) jedwabiu
Rodzaj składnika i działanie w kosmetykach
Zatrzymują wodę w skórze.
Komedogenność
Więcej informacji wkrótce.
Alergenność, bezpieczeństwo i uwagi
Więcej informacji wkrótce.

IODOPROPYNYL BUTYLCARBAMATE – substancja konserwująca występująca w bardzo małym stężeniu w kosmetykach. Nie zalecany dla kobiet w ciąży. Określany jako roksyczny, ale w dużym stężeniu.

LACTOBACILLUS FERMENT – wyciąg z fermentacji bakterii z rodzaju Lactobacillus.

LAURETH-3 – substancja powierzchniowo czynna. Odpowiada pośrednio za oczyszczanie skóry z zanieczyszczeń, ponieważ ułatwia kontakt substancji myjącej z naskórkiem. Jest także emulgatorem, związkiem pianotwórczym i regulatorem lepkości kosmetyku. Jest bezpieczny dla skóry i zdrowia.  

LAURETH-7 CITRATE – substancja powierzchniowo czynna. Ułatwia działanie związku myjącego, więc pośrednio oczyszcza skórę i włosy z brudu i tłuszczów. Jest też emulgatorem, składnikiem pianotwórczym i poprawiaczem lepkości kosmetyku. Przebadany jako bezpieczny.

LAURYL GLUCOSIDE – poliglukozyd laurylowy – substancja, która poprawia konsystencję kosmetyku i jego pienienie się. Usuwa zanieczyszczenia. Jest bezpieczna, do tego działa kojąco na skórę. Biodegradowalna.

LIMONENE – substancja zapachowa (cytrynowa). Może być stosowana w stężeniu maksymalnie 0,01% dla kosmetyków spłukiwanych i 0,001% niespłukiwanych. 

MIPA-LAURETH SULFATE – substancja myjąca. Dokładnie oczyszcza skórę i włosy z brudu i tłuszczów. Jest także związkiem pianotwórczym i emulgatorem. Wykazuje słabe działanie komedogenne i alergenne. Może podrażniać wrażliwą skórę. Nie powinien być stosowany na rany skóry. Nie zaleca się go do używania przez kobiety w ciąży i dzieci. Unikać kontaktu z oczami!


P

PANTHENOL – pantenol – substancja nawilżająca i łagodząca skórę. Prekursor witaminy B5.

PEG-75 – Lanolina oksyetylenowana 75 molami tlenku etylenu. Emolient, substancja myjąca, emulgator i solubilizator (pozwala na rozpuszczenie w wodzie różnych olejków zapachowych czy substancji nierozpuszczalnych w H2O). Wygładza i zmiękcza skórę i włosy. W wysokich stężeniach może być szkodliwy i działać podrażniająco. Kobiety w ciąży powinny unikać kosmetyków zawierających ten PEG. Dodatkowo bywa komedogenny (zatyka pory).

PEG / PPG-18/4 COPOLYMER – rozpuszczalnik, może podrażniać skórę.

PENTYLENE GLYCOL – glikol pentylenowy. Wykazuje delikatne działanie nawilżające. Zapobiega wysychaniu preparatu.

PHYTO COLLAGEN (NATTO GUM) – roślinny kolagen. Substancja pozyskiwana na drodze fermentacji białka sojowego. Nawilża oraz regeneruje skórę i włosy. Może wykazywać lekkie działanie antyoksydacyjne oraz chronić przed promieniami UV.

PINEAMIDOPROPYL BETAINE – substancja powierzchownie czynna pozyskana z sosny.

PINUS SIBIRICA SEED OIL – olej z nasion sosny syberyjskiej.

POLYSORBATE-20 – niejonowy stabilizator emulsji. Biodegradowalny.

PROPANEDIOL – naturalna substancja zwana glikolem roślinnym. Jest dobrym nośnikiem aktywnych związków, rozpuszcza też w wodzie kwasy i ekstrakty z roślin. Poprawia działanie konserwantów, zachowuje się podobnie jak one (utrwala kosmetyk). Substancja silnie higroskopijna – pomaga skórze zatrzymać wodę, więc pośrednio nawilża epidermę. Pozyskuje się ją z ziaren kukurydzy. Wspiera w preparatach działanie witaminy C.

PROPYLENE GLYCOL – glikol propylenowy. Substancja nawilżająca, humektant. Bezpieczna dla skóry. Budzi kontrowersje – niektórzy uważają, że jest szkodliwa i podrażnia (jedynie w maksymalnie dużym stężeniu (powyżej 50%)).

PULMONARIA OFFICINALIS EXTRACT
Ekstrakt z miodunki plamistej
Rodzaj składnika i działanie w kosmetykach
To naturalna substancja bogata w sole mineralne, śluzy i witaminy (A, E, C oraz z grupy B). Dzięki nim ekstrakt działa odżywczo, ochronnie, regenerująco na skórę i kosmyki. Doskonale wzmacnia cebulki włosów, wykazuje właściwości przeciwłupieżowe i przyspiesza porost pasm, dlatego często można go znaleźć między innymi w szamponach, odżywkach i maskach. W kosmetykach służy też jako emolient.
Alergenność, bezpieczeństwo i uwagi
Substancja nie powinna wywoływać alergii. Jest w pełni bezpieczna, również dla kobiet w ciąży.

R

ROSA DAMASCENA FLOWER WATER – woda różana, hydrolat z róży damasceńskiej. Składnik wykazuje silne właściwości nawilżające, odświeżające i regulujące wydzielanie sebum.

SODIUM BENZOATE – benzoes sodu. Substancja konserwująca. W kosmetykach może być używany w stężeniu do 0,5%. 

SODIUM CHLORIDE – NaCl, czyli chlorek sodu. Poprawia lepkość kosmetyku. Może wysuszać skórę.

SODIUM COCO-SULFATE – detergent (substancja powierzchniowo czynna) odpowiadający przede wszystkim za myjące właściwości produktu. Łagodniejszy od SLS-ów i SLES-ów (ze względu na inną liczbę atomów węgla). U niektórych osób z bardzo wrażliwą cerą może powodować podrażnienia – zazwyczaj jest więc używany w kosmetykach, które mają krótki kontakt ze skórą.

SODIUM LAUROYL SARCOSINATE – łagodny detergent i substancja pianotwórcza. Przez niektórych związek ten uznawany jest za szkodliwy i rakotwórczy. Nie ma 100% potwierdzenia.

SUCROSE – cukier (sacharoza). Zazwyczaj występuje w kosmetykach (najczęściej peelingach) w postaci mikrogranulek.

TRIETHANOLAMINE – TEA. Reguluje pH kosmetyku. Może być używany do stężenia maksymalnie 5%, wówczas jest bezpieczny dla skóry.

TRITICUM VULGARE GERM OIL – olej z kiełków pszenicy.

Wymienione składniki kosmetyków są uzupełniane co pewien czas. Niedługo w tym miejscu znajdzie się instrukcja, jak czytać składy INCI na opakowaniach. Jeśli chcesz wyszukać daną substancję na tej stronie, użyj skrótu na klawiaturze Ctr + F (opcja wyszukaj). Wymienione składniki kosmetyków znajdziesz w każdej recenzji preparatów na tym blogu – związki są podlinkowane.