Spojrzałam na bloga i się przeraziłam – ostatnią propozycję na potrawę wstawiłam w sierpniu 2017 roku… Muszę się poprawić i zacząć regularnie serwować Wam pyszne przepisy. Tak, abyście mieli apetyt na więcej.
Przepis na makaron z kurczakiem i szpinakiem z mascarpone
Wracamy do tematu. Przygotujcie się na około 30 minut spędzonych w kuchni.
Składniki:
- 0,5 kg piersi kurczaka
- paczka świeżego szpinaku baby (ewentualnie opakowanie mrożonego) (500 g)
- 3 ząbki czosnku
- pół opakowania mascarpone (250 g)
- makaron
- przyprawy (sól, pieprz, gałka muszkatołowa, słodka papryka)
- olej
Przepis:
Kurczaka kroimy na niewielkie kawałki. Marynujemy na 10 minut w łyżce oleju, szczypcie soli, pieprzu i słodkiej papryce. Ząbki czosnku bardzo drobno siekamy lub przeciskamy przez praskę. Rozgrzewamy patelnię z łyżeczką oleju. Wrzucamy na nią pokrojony czosnek i lekko smażymy, uważając, by go nie zrumienić. Dorzucamy kurczaka. Czekamy, aż przestanie być surowy.
W międzyczasie (lub wcześniej przed rozpoczęciem gotowania) opłukujemy szpinak i ewentualnie pozbywamy się z niego ogonków. Wrzucamy na patelnię i przykrywamy pokrywką. Trzymamy na ogniu przez kilka minut, aż szpinak zmięknie i się skurczy. Mieszamy z mięsem i doprawiamy solą, pieprzem oraz gałką muszkatołową. Podgrzewamy jeszcze przez kilka minut, po czym dodajemy mascarpone i dokładnie je rozprowadzamy. Gotowy sos trzymamy na ogniu przez 2-3 minuty.
W trakcie robienia sosu, możemy gotować makaron – najlepiej penne lub farfale. Później wymieszamy go ze szpinakiem z kurczakiem. Voila!
Smacznego. 😉
Wskazówka nr 1: Jeśli nie mamy ochoty na kurczaka, możemy użyć 200 g łososia wędzonego. Należy mieć jednak na uwadze, że jest on lekko słony – zmniejszamy wtedy ilość soli w sosie.
Wskazówka nr 2: Nie znalazliście w sklepie mascarpone? Możecie użyć 200-250 ml śmietanki kremowej (30 lub 36%).
XO Dżo

Miłośniczka szeroko pojętej chemii kosmetycznej. Z wykształcenia ogrodniczka-zielarka z wiedzą o roślinach leczniczych i ekstraktach naturalnych, z zawodu – copywriterka. Szaleje na punkcie pielęgnacji, mody, butów, kotów, flamingów i kaktusów. Zapalona fanka Netfliksa, w chwilach odpoczynku zagląda także do ulubionych książek i nowych poradników. Zakochana w naturalnych kosmetykach, choć podchodzi do tego tematu z rozwagą – nie uważa, że wszystko, co syntetyczne, jest szkodliwe.
4 komentarze
robilam cos pdobnego w tamtym tyg. dodalam pieczarki a do sosu parmezan 🙂
O! Pieczarki i parmezan świetnie się z tym komponują. Następnym razem tak spróbuję. Dziękuję 😉
Świetny przepis, który wdrożyłem do swojej diety na masę w dwóch wariantach, tj. z kurczakiem i łososiem. W obu przypadkach jest nie tylko doskonale pod względem stosunku sytości do ilości makroelementów dostarczanych do organizmu, ale także (a może i przede wszystkim) pod względem smakowym.
Pyszne, proste w przygotowaniu danie, które na stałe zagościło w moim menu. Co istotne, nie jest zbyt wyraziste, dlatego też – póki co mi nie zbrzydło, a zdążyłem powtórzyć kilka razy w krótkim czasie.
Dzięki za przepis!
Często przyrządzam makaron penne w podobny sposób. Mój sos jednak basuje na śmietance słodkiej z rozpuszczonym serkiem brie. Do kurczaka dodaję także pomidory suszone z zalewy olejowej.
Twój sposób wydaje się być jednak równie ciekawy. Chętnie wypróbuję przepis i przyrządzę ten obiad w lekko odmienionej – Twojej wersji.
Mam nadzieję, że zasmakuje całej mojej rodzinie.