[dropcap_large]T[/dropcap_large]e niewielkie czekoladowe „trufle” wykonujemy na bazie przepisu bloku czekoladowego. Są bardzo smaczne, proste do wykonania, a czas ich przygotowania to zazwyczaj 30 min.
Wypróbujcie ten przepis sami w domu! 😉
Składniki:
- 100 g mleka w proszku (najlepiej pełne)
- ok. 1/3 szklanki cukru (250-mililitrowej)
- 1/3 szklanki wody (250-mililitrowej)
- ok. 6 łyżek kakao + kakao do obtoczenia kulek
- ok. 50 g masła
Przepis:
Masło rozpuszczamy w garnuszku, po czym dodajemy do niego cukier, wodę i kakao. Kiedy wszystko się rozpuści i dobrze ze sobą zmiesza, ściągamy naczynie z kuchenki i odstawiamy do ostygnięcia, ale nie stężenia (masa może być lekko ciepła). Do czekoladowego płynu dodajemy mleko w proszku i dokładnie mieszamy. Masa powinna być bardzo gęsta (jeśli tak nie jest, wystarczy dodać ciut więcej mleka w proszku). Następnie lepimy małe kuleczki i obtaczamy je w sypkim gorzkim kakao. Voila!
Smacznego!
XO Dżo
Kocham trufle. Swietny przepis.