Strona głównaLifestyleKuchnia - przepisyCzekoladowe trufle

Czekoladowe trufle

[dropcap_large]T[/dropcap_large]e niewielkie czekoladowe „trufle” wykonujemy na bazie przepisu bloku czekoladowego. Są bardzo smaczne, proste do wykonania, a czas ich przygotowania to zazwyczaj 30 min.

Wypróbujcie ten przepis sami w domu! 😉

Składniki:

  • 100 g mleka w proszku (najlepiej pełne)
  • ok. 1/3 szklanki cukru (250-mililitrowej)
  • 1/3 szklanki wody (250-mililitrowej)
  • ok. 6 łyżek kakao + kakao do obtoczenia kulek
  • ok. 50 g masła

Przepis:

Masło rozpuszczamy w garnuszku, po czym dodajemy do niego cukier, wodę i kakao. Kiedy wszystko się rozpuści i dobrze ze sobą zmiesza, ściągamy naczynie z kuchenki i odstawiamy do ostygnięcia, ale nie stężenia (masa może być lekko ciepła). Do czekoladowego płynu dodajemy mleko w proszku i dokładnie mieszamy. Masa powinna być bardzo gęsta (jeśli tak nie jest, wystarczy dodać ciut więcej mleka w proszku). Następnie lepimy małe kuleczki i obtaczamy je w sypkim gorzkim kakao. Voila!

Smacznego!

XO Dżo

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Może Ci się spodoba