[dropcap_large]C[/dropcap_large]zasem miewam takie dni, że mnie nachodzi na słodkości. Na pewno też tak macie. 😉 Ostatnio natchnęło mnie, by w końcu wykorzystać tapiokę i zrobić dobry pudding. Wybór padł na deser à la Piña Colada okraszony szczyptą cynamonu. Przedstawiam Wam szybki przepis na to przepyszne danie.
Składniki:
- 400 ml mleka kokosowego
- 100 ml soku z ananasa w puszce
- 2 płaskie łyżki cukru
- 6 plastrów ananasa z puszki
- 1-2 łyżki miodu
- 1/3 szklanki tapioki drobne perełki (200-mililitrowej)
- sól
- cynamon
- masło klarowane
Przepis:
Tapiokę umieszczamy w naczyniu i zalewamy sokiem z ananasa w puszce. Zostawiamy na ok. Godzinę, żeby perełki delikatnie wchłonęły płyn. Kiedy już minie czas, podgrzewamy w rondelku mleko kokosowe i zagotowujemy. Do mleczka dodajemy lekko napęczniałą tapiokę wraz z sokiem. Dosypujemy szczyptę soli i 2 łyżki cukru. Całość gotujemy przez ok. 20-25 minut, często mieszając (tapioka może przywrzeć do dna). Kiedy już perełki ładnie się zeszklą można ściągnąć rondelek z ognia. W międzyczasie (kiedy mleczko się gotuje) kroimy plastry ananasa na drobne cząsteczki. Podsmażamy na patelni na rozgrzanym maśle. Ananasa można delikatnie zarumienić. Następnie dodajemy łyżkę (dwie) miodu i co jakiś czas mieszamy. Wedle uznania można dodać szczyptę cynamonu do smaku.
Mleko z tapioką, jeszcze ciepłe, przenosimy do naczynek. Na wierzch kremowej masy nakładamy słodkie ananasy z miodem. Desery odstawiamy na kilkanaście minut do wystygnięcia, a następnie przekładamy do lodówki na minimum godzinę. Po tym czasie można ze smakiem wszystko pochłonąć. To jest naprawdę pyszne!
Zatem – smacznego! 😉
XO Dżo