Makaron z kurczakiem i szpinakiem z mascarpone – delikatny sos z wyrazistym akcentem
Lubię mięso z piersi kurczaka, lubię szpinak, lubię czosnek i lubię mascarpone. Jeśli tak jak ja, lubisz te składniki, to z pewnością pokochasz poniższy przepis. Sos w połączeniu z makaronem nie tylko napełnia spragniony żołądek, lecz także daje przyjemność podniebieniu. A samo danie jest banalnie proste do wykonania. Nie wymaga dużej kucharskiej wprawy (bądź jak inni zwą – talentu) i jest dość szybkie w przygotowaniu. To co, głodni nowego przepisu? 😉
Spojrzałam na bloga i się przeraziłam – ostatnią propozycję na potrawę wstawiłam w sierpniu 2017 roku… Muszę się poprawić i zacząć regularnie serwować Wam pyszne przepisy. Tak, abyście mieli apetyt na więcej.
Przepis na makaron z kurczakiem i szpinakiem z mascarpone
Wracamy do tematu. Przygotujcie się na około 30 minut spędzonych w kuchni.
SKŁADNIKI
Kremowy kurczak ze szpinakiem i mascarpone
- 0,5 kg piersi kurczaka
- paczka świeżego szpinaku baby (ewentualnie opakowanie mrożonego) (500 g)
- 3 ząbki czosnku
- 3/4 opakowania mascarpone (ok. 190 g)
- makaron
- przyprawy (sól, pieprz, gałka muszkatołowa, słodka papryka)
- olej
Czas na działanie!
- Kurczaka pokrój na niewielkie kawałki. Zamarynuj je na około 10 minut w łyżce oleju, szczypcie soli, pieprzu i słodkiej papryce.
- Ząbki czosnku bardzo drobno posiekaj lub przeciśnij przez praskę. Rozgrzej łyżeczkę oleju na patelni. Wrzuć na nią pokrojony czosnek i lekko smaż, uważając, by go nie zrumienić (zbyt mocno przysmażony czosnek staje się gorzki).
- Dorzucamy kurczaka i smażymy go do momentu, aż całkowicie się zetnie.
- W międzyczasie (lub wcześniej przed rozpoczęciem gotowania) opłucz szpinak i ewentualnie pozbądź się z niego ogonków. Dorzuć na patelnię i przykryj pokrywką. Trzymaj na ogniu przez kilka minut, aż szpinak zmięknie i się skurczy.
- Szpinak przemieszaj z mięsem. Całość dopraw solą, pieprzem oraz gałką muszkatołową.
- Podgrzewaj jeszcze przez kilka minut, po czym dodaj mascarpone i dokładnie je rozprowadzamy. Gotowy sos trzymamy na ogniu przez 2-3 minuty.
- W trakcie robienia sosu możesz zagotować makaron – najlepiej penne lub farfale. Później wymieszaj go ze szpinakiem z kurczakiem.
- Voila! Smacznego. 😉
Wskazówka nr 1: Jeśli nie mamy ochoty na kurczaka, możemy użyć 200 g łososia wędzonego. Należy mieć jednak na uwadze, że jest on lekko słony – zmniejszamy wtedy ilość soli w sosie.
Wskazówka nr 2: Nie znalazliście w sklepie mascarpone? Możecie użyć ok. 200 ml śmietanki kremowej (30 lub 36%).
XO Dżo
robilam cos pdobnego w tamtym tyg. dodalam pieczarki a do sosu parmezan 🙂
O! Pieczarki i parmezan świetnie się z tym komponują. Następnym razem tak spróbuję. Dziękuję 😉
Świetny przepis, który wdrożyłem do swojej diety na masę w dwóch wariantach, tj. z kurczakiem i łososiem. W obu przypadkach jest nie tylko doskonale pod względem stosunku sytości do ilości makroelementów dostarczanych do organizmu, ale także (a może i przede wszystkim) pod względem smakowym.
Pyszne, proste w przygotowaniu danie, które na stałe zagościło w moim menu. Co istotne, nie jest zbyt wyraziste, dlatego też – póki co mi nie zbrzydło, a zdążyłem powtórzyć kilka razy w krótkim czasie.
Dzięki za przepis!
Często przyrządzam makaron penne w podobny sposób. Mój sos jednak basuje na śmietance słodkiej z rozpuszczonym serkiem brie. Do kurczaka dodaję także pomidory suszone z zalewy olejowej.
Twój sposób wydaje się być jednak równie ciekawy. Chętnie wypróbuję przepis i przyrządzę ten obiad w lekko odmienionej – Twojej wersji.
Mam nadzieję, że zasmakuje całej mojej rodzinie.