Gofry twarogowe – przepis na szybkie i smaczne śniadanie na słodko
Często w czasie weekendu na mój stół o poranku lądują gofry. Raz na słodko, raz wytrawne. Chyba z najróżniejszych ich postaci preferuję gofry twarogowe. Są sycące i pyszne. Do tego owoce, konfitury i kawa – mniam! Dzieci też z chęcią pałaszują gofry z twarogu. To co, chcesz na nie przepis?
Mój przepis na gofry twarogowe
Przygotuj dużą miskę, coś do mieszania i składniki z poniższej listy. Dobrze, by jajka miały temperaturę pokojową. Twaróg możesz zmielić przed dodaniem do masy, ja lubię delikatnie przypiekane grudki, więc wrzucam go do miski w takiej postaci, w jakiej go kupiłam.
SKŁADNIKI NA
gofry z twarogu
- 200-250 g twarogu półtłustego
- 320 g mąki
- 10 g proszku do pieczenia
- 2 jajka
- 80 g cukru pudru
- 100 g masła
- niecałe 2 szklanki mleka (ok. 400 ml)
- sól
Czas na działanie!
- Masło rozpuść na małym ogniu w garnuszku i odstaw do ostygnięcia.
- Do miski wsyp mąkę, proszek do pieczenia, i szczyptę soli.
- W zrobionym w mące dołku umieść cukier puder, twaróg, jajka i rozpuszczone masło.
- Małymi porcjami dolewaj do całości mleko, co jakiś czas delikatnie zamieszaj. Dalej stopniowo dodawaj mleko i mieszaj, aż zyskasz gładką jednolitą masę (jeśli twaróg dodajesz w „naturalnej” postaci, pozostaną niewielkie grudki).
- Odstaw miskę na 15-30 min na bok, by ciasto mogło chwilę „popracować”.
- Wylewaj odpowiednie porcje na rozgrzane płytki gofrownicy. Piecz do momentu, aż gofry będą miały kolor bursztynowy – przeważnie trwa to ok. 4-5 minut. Grudki twarogu, jeśli nie został wcześniej rozdrobiony, mogą się szybciej przypiekać niż samo ciasto – miej to na uwadze.
- Aby gofry twarogowe były chrupiące, staraj się nie otwierać gofrownicy podczas ich pieczenia. Ewentualnie odmierz czas przy pierwszych „testowych”.
- Ciepłe gofry z twarogu wykładaj na kratkę, by nie wilgotniały od spodu, np. położone na talerzu.
- Podawaj z ulubionymi dodatkami. Smacznego!
Daj znać, jak Ci smakowały!
XOXO Dżo